Replace

Friday 22 April 2016

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΑΝΤΩΝΗ ΤΟΥΜΑΝΙΔΗ



Καλησπέρα σας! Παρασκευή σήμερα και αυτό σημαίνει μία ακόμα συνέντευξη για όλους εσάς! Διαβάστε όσα μου είπε ο συγγραφέας Αντώνης Τουμανίδης σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Scattered Pages. 

S.P: Καλησπέρα Αντώνη και σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου! Από που να ξεκινήσω; Διαβάζοντας το εκτενές βιογραφικό σου μου έχουν γεννηθεί χιλιάδες ερωτήματα για εσένα σαν άνθρωπο και ομολογουμένως ένας απίστευτος θαυμασμός για τις γνώσεις σου. Έχεις ασχοληθεί ακαδημαϊκά με την τέχνη, τον κινηματογράφο και την θρησκειολογία ενώ η πανεπιστημιακή σου έρευνα επικεντρώθηκε στην ιεραρχία και την γενεαλογία των δαιμόνων! Θα ήθελα να μου πεις πως προέκυψε αυτή η αγάπη για το θρησκευτικό κομμάτι και αν κάνει την εμφάνιση της, με διάφορες αναφορές και συμβολισμούς, σε αυτά που γράφεις;

A.T: Το θρησκευτικό κομμάτι έμμεσα ή άμεσα είναι παρών σε όλα μου σχεδόν τα κείμενα. Είναι παρών ακόμη και στο «Εφιάλτες και παραμύθια», όπου, ενδεικτικά, αρκετές σκηνές εκτυλίσσονται μέσα σε ένα ναό. Πίστευα πάντα πως η θρησκεία εμπεριέχει μαγικά στοιχεία για αυτό και ασχολήθηκα μαζί της. Περισσότερο βέβαια ασχολήθηκα με το σκοτεινό κομμάτι της θρησκείας γιατί εκεί το μαγικό στοιχείο είναι όχι απλά έντονο αλλά κυρίαρχο.

S.P: Θα ήθελες να μας πεις δυο λόγια για το blog σου με τίτλο «The Toymaker's Diary»; Και τον λόγο που έχεις μείνει γνωστός ως ο «Παιχνιδοποιός»; Τι περιλαμβάνει το blog και γιατί αυτός ο τίτλος;

A.T: Παιχνιδοποιός... Η αλήθεια είναι πως με αυτό το συγγραφικό ψευδώνυμο με έμαθαν οι περισσότεροι. Και κάπως έτσι με φαντάζομαι. Σαν έναν παιχνιδοποιό που φτιάχνει τρομαχτικά παιχνίδια. Η μόνη διαφορά από τα υπόλοιπα παιχνίδια, είναι πως τα δικά μου φτιάχνονται από λέξεις. Το blog λοιπόν ήταν ένα ημερολόγιο με τρομακτικές ιστορίες, που κάποια στιγμή ξεπέρασαν τις τριακόσιες, και ένας τρόπος για να επικοινωνήσω με το αναγνωστικό κοινό. Αυτή την περίοδο είναι κλειστό λόγω μιας ριζικής ανανέωσης αλλά θα είναι σύντομα ξανά on line.

S.P: Το πρώτο σου βιβλίο ήταν το «Trapped». Θα ήθελες να μας πεις λίγα λόγια για αυτό;

A.T" Ήταν μια συλλογή διηγημάτων τρόμου και φαντασίας. Αυτή τη στιγμή δε διατίθεται στα βιβλιοπωλεία αλλά κάποια στιγμή στο μέλλον θα επανακυκλοφορήσει σε μια «author's complete & uncut version» ενώ η πρώτη του έντυπη έκδοση θα είναι ξανά σύντομα διαθέσιμη μόνο διαδικτυακά & σε περιορισμένα αντίτυπα μέσω του www.toymaker.gr.

S.P: Πρόσφατα εξέδωσες το επόμενο βιβλίο σου με τίτλο «Εφιάλτες και Παραμύθια» από τις εκδόσεις Compupress και τον κλάδο Raven. Περιττό να πω ότι από τον τίτλο και μόνο προϊδεάζομαι για τρομακτικούς και μυθικούς κόσμους όπου όλα είναι δυνατά, κόσμους που απευθύνονται σε ένα ενήλικο κοινό. Πως αποφάσισες να γράψεις ξανά κάποια παιδικά παραμύθια; Σε βοήθησαν οι ακαδημαϊκές σου γνώσεις σε αυτό;

A.T: Αν κάποιος κάνει μια βόλτα σε ένα βιβλιοπωλείο θα διαπιστώσει πως στον αντίστοιχο τομα υπάρχουν παραμύθια μόνο για παιδιά. Το γεγονός αυτό με ώθησε να γράψω ένα βιβλίο με παραμύθια για ενήλικες, χρησιμοποιώντας ως βάση τις κλασικές ιστορίες που όλοι ξέρουμε από παιδιά. Οι ακαδημαϊκές μου γνώσεις με βοήθησαν σημαντικά στο να εμπλουτίσω με νέα στοιχεία τα παραμύθια, δίνοντας τους μια εντελώς νέα μορφή.

S.P: Αν μπορούσες να περιγράψεις το βιβλίο αυτό με μία φράση ποια θα ήταν; Πως θα έπειθες το αναγνωστικό κοινό του Scattered Pages να το διαβάσει;

A.T: Μια φορά και έναν καιρό… Αν κάποιος ακούγοντας αυτή τη φράση νιώθει κάτι να ξυπνάει μέσα του, τότε το «Εφιάλτες & Παραμύθια» απευθύνεται σε αυτόν.

S.P: Μέσα από το νέο βιβλίο σου θα γνωρίσουμε κάτι περισσότερο για εσένα τον ίδιο; Έχεις περάσει δικά σου βιώματα ή χαρακτηριστικά σου;

A.T: Το βασικό βίωμα που επιδιώκω να περάσω μέσα από το νέο μου βιβλίο, είναι η αγάπη μου για τα σκοτεινά παραμύθια και το μαγικό στοιχείο -που στραγγαλίζεται κυριολεκτικά από την καθημερινότητα μας-. Από εκεί και πέρα νομίζω πως σε κάθε φράση του βιβλίου μπορεί κάποιος να βρει κάτι από εμένα. Αυτό ισχύει άλλωστε και για το έργο κάθε συγγραφέα.

S.P: Τελικά κάποιος συγγραφέας πρέπει να γράφει με μυαλό ή καρδιά; Ή το ιδανικό είναι ένας συνδυασμός και των δύο;

A.T: Ένας συνδυασμός και των δύο. Και είμαι απόλυτος σε αυτό. Πάνε χέρι, χέρι αυτά. Δεν γίνεται να λειτουργήσει το ένα δίχως το άλλο.

S.P: Από ποια ηλικία ξεκίνησε η κλίση σου προς την συγγραφή; Θυμάσαι κάποιο βιβλίο που σε ώθησε να ασχοληθείς με την λογοτεχνία και να διαβάσεις περισσότερο;

A.T: Γράφω από παιδί. Δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο βιβλίο που με ώθησε να ασχοληθώ με τη λογοτεχνία. Ήταν μάλλον έρωτας με την πρώτη ματιά.

S.P: Ποιες είναι οι λογοτεχνικές σου επιρροές; Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου συγγραφείς; Έχεις κάποιο ίνδαλμα σε αυτό τον χώρο;

A.T: Όλοι οι συγγραφείς, έτσι και εγώ, επηρεάζονται και δανείζονται στοιχεία από άλλους συγγραφείς. Προσωπικά έχω δεχθεί σημαντική επιρροή από τον King και για αυτό πολλές ιστορίες μου διαδραματίζονται στο Maine, τόπος καταγωγής του βασιλιά του τρόμου. Είναι ο δικός μου φόρος τιμής στο μεγάλο συγγραφέα. Από εκεί και πέρα στους αγαπημένους μου συγγραφείς συγκαταλέγονται οι Thomas Ligotti, Clive Barker και Umberto Eco.

S.P: Προς όλους τους πρωτοεμφανιζόμενους και σε αυτούς που θέλουν να κυνηγήσουν την έκδοση του πνευματικού τους παιδιού: υπάρχει συνταγή για να γράψεις ένα πετυχημένο βιβλίο ή όχι; Και χρειάζεται να μετράμε την συγγραφή με αναφορά σε επιτυχίες, ποσοστά και χρηματικά κέρδη;

A.T: Καμία συνταγή και κανένα μυστικό. Δουλειά, δουλειά και πάλι δουλειά. Αυτό μόνο μπορώ να συμβουλέψω στους πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς. Και να διαβάζουν πολύ και τα πάντα. Η συγγραφή σαφώς δεν μετριέται με αναφορά σε χρηματικά κέρδη και ποσοστά. Και για να είμαι ειλικρινής αν κάποιος προσδοκά χρηματική ευμάρεια από τη συγγραφή πλανάται. Από την άλλη όμως, και πάντα μιλώντας ειλικρινά, ένα βιβλίο χωρίς αναγνώστες δεν είναι ζωντανό. Οι αναγνώστες είναι το οξυγόνο του βιβλίου και κατ' επέκταση του συγγραφέα.

S.P: Σε ενοχλεί το γεγονός ότι η λογοτεχνία στις μέρες μας αποτελεί και κάτι σαν βιομηχανία, ή ακόμα επιχείρηση;

A.T: Κάθε νόμισμα έχει και δύο όψεις. Δε θεωρώ πως είναι φαινόμενο των ημερών. Πάντα έτσι λειτουργούσε η λογοτεχνία απλά σήμερα φτάσαμε σε ένα σημείο υπερβολής και απολυτότητας. Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο είναι πως η λογοτεχνία έχει προσηλυτιστεί από μια ανούσια επιδειξιoμανία που χαρακτηρίζει κυρίως τη showbiz (και πόσο μισώ να χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη).

S.P: Αν μπορούσες να γυρίσεις τον χρόνο πίσω σε ποια εποχή θα ήθελες να ζούσες και με τι θα καταπιανόσουν;

A.T: Στο Δυτικό Μεσαίωνα. Για την αυθεντικότητα του. Και μάλλον θα ασχολιόμουν και πάλι με τη συγγραφή.

S.P: Που μπορούμε να βρούμε το «Εφιάλτες και Παραμύθια;» Και τελικά, συγγραφέας γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Το «Εφιάλτες & Παραμύθια» (https://www.facebook.com/NightmaresAndFairytales/) κυκλοφορεί σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Anubis - Raven.
 Γεννιέσαι με τη φλόγα του συγγραφέα, αλλά αν η φλόγα θα σβήσει η θα γίνει φωτιά εξαρτάται προσωπικά από τον καθένα και τις επιλογές του.




Eυχαριστούμε τον Αντώνη για τις απαντήσεις του και του ευχόμαστε καλή συνέχεια με νέες εκδόσεις! 

(Ερωτήσεις: Augustine) 

No comments:

Post a Comment